my followers....=D

my chatbox!!

Monday, 15 February 2010

Informasi: Syarat Kelayakan Khas Program Asasi.Sains Hayat & Farmasi

Sekadar gambar hiasan sahaja.
Ni University of Exeter, London, tmpat belajar Auntie aku..
hehehehe..:):)..



Assalamualaikum w.b.t...kuucapkan kepada para pelawat & rakan-rakan bloggerku..^_^..


..Apa khabar..??


..sudah sekian lama saya tidak mengkemaskinikan blog saya. Saya bersyukur kpd Allah swt kerana telah mengurniakan pos yg bermanfaat ini..


..ketika ku survey maklumat-maklumat tentang 'Syarat Kelayakkan Khas Program Asasi..aku tergerak hati untuk mengepos mengenai perkara ini ke laman blog ku..


..sambil-sambil tu..boleh lah kongsi bersama kalian..(@_^)


..maklumat ini juga berguna jugak utk calon-calon SPM 2009 yg nak masuk 'Program Asasi' di universiti-universiti tempatan..


..jadi saya kongs-kongsi jugak lah..yerk


..untuk lebih lanjut lagi, silalah layari laman web universiti tempatan..


..Hurmm.."Program Asasi"..??..bukan semua universiti ada..
tapi janganlah salah faham mengenai "Program Asasi" ini..


.."Program Asasi" ni macam "Matrikulasi" jugak....tp "Asasi" ini..program matrikulasi dalam universiti..
..bukan semua universiti-universiti tempatan ada "Asasi"..
..universiti yang ada "Asasi" ialah Universiti Malaya(UM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia(UIAM), Universiti Malaysia Sarawak(UNIMAS)....


..Hurm..itu je kot yang saya tahu..universiti lain mungkin ada..saya tak tahu sangat universiti-universiti lain..


..Hmmm...."Matrikulasi" dan "Program Asasi" nie..lebih kurang jer....jangan bimbang....hehehehe....(@_^.)..


..mungkin ada diantara kalian yg pernah dengar istilah "Foundation"..
..atau kalian keliru istilah "Foundation" dan "Program Asasi"..!!


..ok lah..sebenarnya..'Foundation' itu istilah Bahasa Inggeris bagi -->> "Program Asasi"..


..ok lah itu sahaja saya katakan disini..


PERINGATAN!!!
Maklumat berikut hanya dinyatakan untuk Program Asasi Sains Hayat & Program Asasi Farmasi bagi UIAM & UM sahaja. Untuk program asasi yg lain silalah layari laman web program asasi universiti tempatan seperti UM, UIAM, UiTM, UNIMAS(Universiti lain ada ..kot..)



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SYARAT KELAYAKAN KHAS PROGRAM ASASI

1.Program Asasi Sains Hayat:
a)Univ. Islam Antarabangsa Malaysia.
-memenuhi syarat keperluan umum
-dpt sekurang-kurangnya 5C, subjek Bio, Chem, Maths/Addmaths. & Eng
-dpt sekurang-kurangnya 7D phys.

b)Univ. Malaya
- Mendapat sekurang-kurangnya Gred B dalam mata pelajaran Biologi;
- Mendapat sekurang-kurangnya Gred C+ dalam semua mata pelajaran berikut: Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia, dan Bahasa Inggeris


2. Program Asasi Farmasi.
a)Univ. Islam Antarabangsa Malaysia
-memenuhi syarat keperluan umum
-skurang-kurangnya 4B, Eng, Phys, Maths/Additional Mathematics
-skurang-kurangnya 3B, subjek Bio & Kimia



Sumber:


Untuk maklumat lanjut:


..UiTM..??..maaflah sampai setakat ni, saya tak jumpa laman web Asasi UiTM..Harap maaf yerk..
insyallah kalau saya jmpa saya akan maklumkan kemudian, insyallah lah..


Itu sahaja, harap maklumat ini beri manfaat kepada kalian terutamanya calon-calon SPM yg nak masuk universiti..

Semoga Berjaya..^_^..

..Sebelum mengakhiri pos ini..saya memohon maaf atas apa-apa kekurangan dlm pos ini, segala yg baik datang drpd Allah swt, segala yg tak baik datang daripada diri saya sendiri..

Insyallah, saya akan mengkemaskinikan blog saya ini..


Sekian,
Assalamualaikum.wbt..@_^..

4 comment(s):

Penawar Suci said...

salamunalaik...afiq, aderlah asasi pergigian kat UIA.....saya mohon yang itular....ooooya....apa tu ghuzwah? ghuzwah tu perang...dan apa plak ghuzwahtul fikr? itu perang pemikiran.......itular benda yang ana takut.....

fiqkefahamanku..itulah akue..!! said...

->Response on Recent Comment of 'Penawar Suci'..

..Hmm..mmgla ada...tp ntah aar...sy mls nk tulis bnyk2 psl Program Asasi yg lain..tue..buat penat tngn sy jer...huh..ap2pun Semoga Berjaya..:):)..

Kak Ma said...

Assalamualaikum dik terima kasih ya atas info ni, akak minta halal ye untuk program halatuju selepas SPM kpd anak2 didik akak

afiq fahmi said...

'Kak Ma':-

Waalaikumsalam, boleh je akak ambik info atas ni,tp latest update/kemas kini khusus kpd syarat-syarat kelayakan boleh dirujuk di laman web universiti-universiti berkenaan. pos ini ketika februari 2010.kemungkinan ada perubahan syarat2 diatas. sy only spread the info dlm pos ni =)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Malaysia Super League 2014